Milyen anyagok vannak a nyálban?
A nyál olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amely erősíti a fogzománcot, és ellenáll a savas hatásoknak. Evés közben a táplálékban levő baktériumok és cukrok savakká alakulnak át. A fogkő keletkezésekor ezek a savak a fog felszínét támadják meg, és kioldják belőle az ásványi anyagokat.
Születésünkkor, hacsak a méhen belül vagy szülés alatt nem történt fertőzés, a szánk steril. 8-10 óra múlva baktériumok és gombák telepednek meg benne, és hamarosan kialakul a száj sajátos mikrobaflórája. Ennek eloszlása a szájban nem egyenletes: más baktériumok vannak például a fogaink között, mint a nyelvünkön. A mikrobaflóra az egészségi állapotunktól, a táplálékunktól, a szájhigiénénktől, az általunk használt szájápoló szerektől, allergiás hajlamtól függően állandóan változik.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése